Buliai » Kianai

APIE VEISLĖS KILMĘ Kiano veislės galvijai buvo žinomi jau Romos imperijos laikais. Pats veislės pavadinimas kilo nuo Kjanio slėnio, esančio Toskanos regione, Centrinėje Italijoje. Tai bene seniausia mėsinių galvijų veislė pasaulyje. Šios veislės galvijai vaizduojami senovės romėnų skulptūrose. Jie jau daugiau nei 2200 metų auginami Italijoje, Toskanos, Umbrijos ir Lacijaus regionuose. Tiesa, iš pradžių šie galvijai auginti darbiniams tikslams. Dėl įspūdingo dydžio, raumeningumo, stiprumo ir kartu ramaus būdo Kiano veislės galvijai net iki 8-ojo praėjusio amžiaus dešimtmečio buvo naudojami kaip darbiniai gyvuliai žemdirbystėje, kol juos laukuose pakeitė žemės ūkio technika. Pirmoji bandos knyga buvo registruota 1856 metais. Po Antrojo pasaulinio karo Kiano veislės galvijai pradėti auginti išskirtinai dėl aukščiausios kokybės mėsos.

PAGRINDINIAI FAKTAI 1. Kiano galvijų veislė yra seniausia pasaulyje. Jos seną kilmę liudija ir senovės Romos meno kūriniai. 2. Veislė kilusi iš Centrinės Italijos, Toskanos regiono. 3. Veislė vertinama dėl aukščiausios kokybės mėsos – ypač gerų skonio savybių, liesumo, mažiausio cholesterolio kiekio, vadinamojo marmuriškumo. 4. Kiano buliai kryžminami su kitomis mėsinių galvijų veislėmis – išvestos naujos mėsinių galvijų veislės: kifordai (Kiano ir Herefordo veislių hibridas) ir kiangusai (Kiano ir aberdynų-angusų veislių hibridas). 5. Veislei būdinga balta kailio spalva su kartais pasitaikančiais plieno atspalviais. 6. Tai didžiausių mėsinių galvijų veislė, pasižyminti raumeningumu, ilgomis galūnėmis, buliams būdingas svoris – apie 1500 kg, karvėms – apie 1000 kg. 7. Šie galvijai nereiklūs pašarams, gerai pakelia šaltą ir karštą klimatą. 8. Veislė atspari ligoms. 9. Būdingas lengvas veršiavimasis (tai lemia mažos galvos ir lengvas skeletas). 10. Veislei būdinga didelė augimo sparta – nuo gimimo (50 kg svorio) svorio prieaugis yra vidutiniškai 2kg per dieną. 11. Mėsa vertinama dėl liesumo, marmuriškumo ir ypatingų skonio savybių. 12. Labai didelė mėsos išeiga iš skerdienos – apie 65 proc.

SVORIS IR AUKŠTIS Kiano veislės galvijai yra aukščiausi ir sunkiausi mėsiniai galvijai pasaulyje. Buliai neretai sveria daugiau nei 1 500 kg, jų aukštis ties ketera dažnai viršija 1,7 metro. Būdami dvylikos mėnesių ir pasiekę 1,51 metro ūgį buliai klasifikuojami kaip aukščiausios reprodukcinės vertės galvijai. Dydžio ir svorio rekordas priklauso buliui Donetto (1955 m.) – 1,85 m ir 1,780 kg. Karvių įprastinis svoris – 800–900 kg, bet neretai jis viršija ir 1000 kg. Pasiekusios 1,65 m ūgį karvės atitinka aukščiausius veislės reikalavimus.

IŠVAIZDA Galvijų kailis – baltas, su šviesaus plieno atspalviais aplink akis ir juodu uodegos galiuku. Buliai yra tamsesni, šviesios plieno spalvos. Oda, gleivinė ir pigmentacija – juodos spalvos. Tiesa, veršeliams būdingas kreminės rusvos spalvos kailis, o jau trečią– ketvirtą gyvenimo mėnesį spalva keičiasi į veislei būdingą baltą. Trumpų juodų ragų lankas būna nukreiptas į priekį, gyvuliui bręstant ties pagrindu jis pašviesėja. Pečiai, šonai ir užpakaliniai ketvirčiai gerai išsivystę. Karvės dažnai turi nedidelį tešmenį. Kiano galvijams būdingos ilgos galūnės, gerai išsivystę raumenys, bet ypač lengvas skeletas.

CHARAKTERIS Gyvuliai yra labai pakantūs, nuolankaus būdo, išskirtinai ramūs, ypač laikomi tvarte, nes ten jie jaučiasi saugūs. ATSPARUMAS Ši veislė atsparesnė ligoms ir insekticidams, palyginti su kitais naminiais gyvuliais. Gerai toleruoja tiek karštą, tiek šaltą klimatą. Lengvai veršiuojasi.

VEISIMAS IR VERŠIAVIMASIS Paradoksalu, bet didžiausių mėsinių galvijų veislei būdingas lengvas, spontaniškas veršiavimasis. Veršeliai gimsta 45–50 kg svorio, bet dėl mažų galvų ir tam tikros skeleto struktūros veršiavimasis dažniausiai būna lengvas, neproblemiškas. Karvės turi mažus tešmenis, kuriuos lengva žįsti, bet pirmąsias 120 dienų po veršiavimosi per dieną jos pagamina nuo 12 iki 20 litrų didžiausios maistinės vertės pieno. Dėl piene esančio ypač didelio proteinų kiekio veršiukai auga itin sparčiai.

MĖSOS PRODUKCIJA Kiano veislei būdingas greitas augimo tempas – jis gali viršyti 2 kg per dieną. Gyvuliai yra pakantūs ir nereiklūs pašarams. Idealus skersti tinkamo gyvulio svoris – 650–700 kg. Toks jis pasiekiamas per 16–18 mėnesių. Mėsos išeiga sudaro 64–65 proc. (labai aukštas rodiklis, palyginti su kitais mėsiniais galvijais). Šių galvijų mėsa žinoma savo aukšta kokybe ir didele maistine verte. Italijoje Kiano veislės skerdiena parduodama tik specializuotose mėsos parduotuvėse. Kiano veislės pavadinimas ir mėsos pardavimo vietoje būtinas gyvulio kilmės sertifikatas (jame nurodomi parduodamo galvijo kilmės duomenys, svoris, gimimo ir skerdimo datos, lytis, ūkio, kuriame gyvulys išaugintas, pavadinimas) garantuoja mėsos kokybę ir leidžia Kiano skerdieną parduoti maždaug 40– 50 proc. brangiau nei kitų mėsinių galvijų. Tradicinis Toskanos regiono jautienos kepsnys „Bistecca di Fiorentino“ ruošiamas išskirtinai iš Kiano veislės skerdienos.